
Wanneer zich een ongeval voordoet met ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden op de werkvloer, dien je:
Er geldt een maximale boete van €50.000,- indien je een arbeidsongeval niet direct meldt.
Een meldingsplichtig arbeidsongeval is een arbeidsongeval tijdens het werk waarbij de medewerker in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijvend letsel oploopt of overlijdt.
Bedrijfsongevallen zonder ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden maar met een verzuim van meer dan drie werkdagen zijn niet meldingsplichting. Je vult wel een ongevallenrapport in met daarop de aard en datum van het ongeval en verstuurt deze naar ons. Dit rapport wordt opgeslagen in het dossier van de desbetreffende medewerker. Jij als opdrachtgever houdt voor je bedrijf een registratie bij van deze ongevallen. De Inspectie SZW kan vragen naar een overzicht van deze ongevallen.
De Inspectie SZW onderzoekt in principe alle meldingsplichtige arbeidsongevallen. Soms is er voor de inspectie aanleiding om ook niet-meldingsplichtige arbeidsongevallen te onderzoeken. Bijvoorbeeld bij het vermoeden dat het ongeval het gevolg is van een overtreding van de wettelijke voorschriften. Als de Inspectie SZW beslist om een ongeval niet te onderzoeken, dan krijg je hierover telefonisch bericht. De motivatie van deze beslissing wordt later schriftelijk bevestigd. Het slachtoffer ontvangt hiervan een afschrift.
Om een goed beeld te kunnen vormen, hoort de inspecteur doorgaans de medewerker en andere betrokkenen en getuigen. Overlijdt het slachtoffer als gevolg van het ongeval, dan neemt de inspecteur contact op met de nabestaanden. Als opdrachtgever ben je verplicht aan het onderzoek mee te werken en de inspecteur alle gewenste hulp, gelegenheid en informatie te geven. Zo nodig werkt de Inspectie SZW samen met andere opsporings-/inspectiediensten.
Het onderzoek van de Inspectie SZW is erop gericht om de toedracht en de oorzaak van het ongeval vast te stellen. Dit doen zij door na te gaan of het ongeval is veroorzaakt door een of meer overtredingen van de wettelijke bepalingen. Waar nodig moet je maatregelen nemen om herhaling te voorkomen door de gevaarlijke situatie op te heffen, te beveiligen of af te schermen.
Een medewerker die door een arbeidsongeval schade heeft geleden (gezondheid of (im)materieel), kan deze schade verhalen op degene die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval.
E: info@mettom.nl
T: 040 - 82 00 398
06 - 36 23 50 36
Torenallee 20
5617 BC Eindhoven