Menu

Op vakantie in crisistijd

Waar moet je als medewerker rekening mee houden

Nu de grenzen binnen Europa langzaamaan weer open gaan kan weer over vakanties worden nagedacht. Een last-minute boeken of de reeds geplande vakantie door laten gaan kan weer in een ander land dan in Nederland. 


Op vakantie in crisistijd

Nu de grenzen binnen Europa langzaamaan weer open gaan kan weer over vakanties worden nagedacht. Een last-minute boeken of de reeds geplande vakantie door laten gaan kan weer in een ander land dan in Nederland. Indien het reisadvies niet wordt nageleefd heeft dit gevolgen voor jouw loon als je ziek wordt, niet op tijd naar huis kan of in quarantaine moet. Het bewust roekeloos of met opzet opzoeken van gezondheidsrisico’s hoeft niet voor rekening van Mettom te komen. 

Code oranje
Voor sommige landen kan code oranje gelden. Concreet betekent dit dat vakanties naar de desbetreffende landen worden afgeraden. Ook Mettom waarschuwt jou nadrukkelijk om reizen naar een bestemming waarvoor code oranje geldt geen doorgang te laten vinden.

Ga je toch op reis naar een land waarvoor code oranje geldt kan dit ertoe leiden dat je geen recht hebt op de doorbetaling van jouw loon als je ziek wordt, in quarantaine moet of niet tijdig terug bent van vakantie. Als je na terugkeer (preventief) thuis moet blijven op advies van bijvoorbeeld Mettom en je thuis niet kunt werken geldt ook dat er geen recht is op loondoorbetaling. 

Code geel
Indien je reist naar een land waarvoor code geel geldt heb je wel gewoon recht op loondoorbetaling. Kijk voor het meest actuele overzicht op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Mocht het reisadvies tijdens het verblijf wijzigen wordt van je verwacht dat je direct dit land verlaat om niet onnodig gezondheidsrisico’s te lopen. Ook voor reizen naar bestemmingen waarvoor code geel geldt waarschuwt Mettom om verantwoord op reis te gaan. 

Intrekken vakantie

Het werkelijk kunnen reizen naar het buitenland is geen voorwaarde voor het opnemen van vakantiedagen. Als je hierdoor de vakantiedagen wilt intrekken kan je dit bespreken met jouw leidinggevende. 

Contact

E: info@mettom.nl
T: 040 - 82 00 398

 06 - 36 23 50 36

Torenallee 20
5617 BC Eindhoven

Menu